Sandnes Garn is vandaag de dag de grootste producent van handbreigaren in Noord-Europa in één van de modernste spinnerijen ter wereld - in een van de oudste nog draaiende fabrieken.
Sandnes Uldvarefabrik werd opgericht in 1888 en in het hart van Sandnes (Noorwegen) verrees een gebouw van rode baksteen. De fabriek getuigde van de industriële revolutie voordat ze in 1978 afbrandde en werd herbouwd in een vallei buiten de stad. De eigenaren en namen zijn in de loop der jaren veranderd, totdat we de huidige naam kregen, die ook weergeeft dat het niet langer alleen wol is dat door onze spinnerij de wereld in gaat.
Wij leveren een grote bijdrage aan het breiplezier in het algemeen, want elk jaar verlaten niet minder dan een miljoen bollen garen het pand. Heel wat garen soorten zijn afkomstig van de wol van Noorse schapen, die vervolgens naar de fabriek wordt vervoerd om te worden gewassen, gekaard, gesponnen, getwijnd, geverfd en gebald. Voor iedereen die deel uitmaakt van het proces, of het nu dieren of mensen zijn, gelden strenge normen op het gebied van welzijn en algemeen geluk.
Bij Sandnes Garn doen we bijna alles zelf, en extra goede zorg voor onze klanten is een topprioriteit. Ons doel is om te allen tijde de meest populaire garenkwaliteiten op voorraad te hebben. Naast een breed scala aan kwaliteiten die voortdurend worden vernieuwd, zijn alle kwaliteiten zorgvuldig gekozen om aan de huidige markttrends te voldoen.
Onze ontwerpafdeling reist regelmatig en neemt de nieuwste kleuren, vormen en trends mee naar huis. Soms worden internationale modeprofielen uitgenodigd om ontwerpen te ontwikkelen. Soms gaan hier ontwikkelde ontwerpen als rimpelingen verder en creëren ze golven elders in de wereld. En zo maken we deel uit van een voortdurende creatieve dialoog waarbij geleidelijk steeds meer mensen betrokken zijn. Tegenwoordig breit iedereen, zo lijkt het - hoe leuk is dat?
Met elke geproduceerde bol garen en elke ontwikkeld patroon vergemakkelijken wij het plezier van de creativiteit. In de handen van de breister komen individuele aanpassingen van onze ontwerpen/patronene tot leven. Dat of iets totaal "freestyle" dat zijn weg vindt naar een blog, inspireert vervolgens weer tot nieuwe ontwerpen - en de cirkel is rond - en nog mooi ook.
VISIE & MISSIE - OVER NATUUR, DIEREN en MENSEN
Ons doel is dat iedereen die deelneemt aan de productie van ons garen; dieren en mensen, zo goed mogelijk wordt verzorgd.
WOL
Wol is een materiaal waarvan je gemakkelijk kunt houden. Het is een bewijs van de functionaliteit en schoonheid ervan dat wol al duizenden jaren wordt gebruikt voor kleding en een centrale rol bleek te spelen in oude beschavingen in de Andes (als je Alpacawol meetelt) en Mesopotamië.
Tegenwoordig is er een breed scala aan textielproducten waaruit men kan kiezen, waarvan vele zijn ontworpen voor specifieke functies en kwaliteiten, en veel daarvan zijn geïnspireerd op de natuurlijke eigenschappen van wol.
De eerste eigenschap die bij wol opkomt, is dat het je warm houdt. Maar er is meer aan de hand; wol is door de natuur ontworpen om het schaap te helpen zijn temperatuur te regelen. De wol leidt vocht weg van het lichaam en houdt je warm, zelfs als het nat is, dankzij de unieke vezelstructuur.
We weten dat onze breisters in Noorwegen, Scandinavië en daarbuiten alle garenkwaliteiten die we aanbieden waarderen; o.a. door de prachtige kleuren en de steeds uitbreidende catalogus van trendy en traditionele ontwerpen.
ETHIEK
We weten ook dat u het belangrijk vindt hoe het garen is gemaakt, dat het geen schade toebrengt aan dieren, het milieu of werknemers. Meer dan ooit wordt onze omgang met de wereld om ons heen, of het nu gaat om individuen, naties, bedrijven, ondernemingen of de mensheid als geheel, ter verantwoording geroepen. Er is een groeiend bewustzijn van hoe ons consumentisme en ons streven naar winst de grotere kwetsbare planetaire gemeenschap van mensen, dieren en natuur beïnvloeden, en daarmee ook het begrip van het feit dat welk product je ook in je hand houdt, het een reis heeft afgelegd voordat het daar aankwam.
Als consument heb je de kans - en misschien ook de plicht - om zo te handelen dat je milieuvoetafdruk zo klein mogelijk is, dat de producten die je kiest geen schade veroorzaken, dat het de mensen en dieren die deel uitmaakten van de reis van dit product niet goed vergaat. En om dat te kunnen doen, is het belangrijk dat er bedrijven zijn die ethisch en duurzaam worden gerund, en dat er systemen zijn die het u als consument gemakkelijk maken om te weten welke bedrijven deze verantwoordelijkheid op zich nemen, en welke niet.
Wij willen zo'n bedrijf zijn, en we hebben belangrijke stappen in die richting gezet, maar tegelijkertijd erkennen we dat er nog ruimte voor verbetering is.
GRONDSTOFFEN
Een sleutelbegrip op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid is traceerbaarheid. Inzicht, transparantie en documentatie over de herkomst van grondstoffen en welke processen deel uitmaken van het productieproces dat leidt tot het winkelklare product. Certificeringen en herzieningen door onafhankelijke derde partijen zijn essentiële middelen om dit soort transparantie tot stand te brengen, maar deze systemen zijn nog in ontwikkeling. Door de wijze waarop de wolhandel tegenwoordig plaatsvindt, is het tot dusver zeer moeilijk gebleken een volledig traceerbare leveringsketen te documenteren.
Een aanzienlijk deel van de grondstoffen die wij voor onze productie gebruiken is regionaal of lokaal en dus gemakkelijker te traceren; 16% van de wol die in onze garens wordt verwerkt is Noors. Wij importeren ook wol uit de hele wereld: uit Peru, Uruguay, Australië, Zuid-Afrika en India.
Wat belangrijk is om duidelijk te maken, is dat wij sterk gekant zijn tegen muilezelen. Onze Australische leveranciers (28%) zijn zelfverklaard muilezelvrij. Wij willen graag meewerken aan de invoering van normen waarbij door derden wordt gecertificeerd dat de wol vrij is van muilezels. Wij importeren ook aanzienlijke hoeveelheden fijnere wol uit Uruguay (22%), waar mulesing nooit een probleem is geweest.
Uit Zuid-Afrika (4%) importeren wij mohair van boerderijen die gecertificeerd zijn om te voldoen aan de normen inzake dierenwelzijn. Het mohair wordt gebruikt voor Silk Mohair en Thin Silk Mohair. Wij importeren alpacawol uit Peru (18%) en onze CEO heeft het genoegen gehad verschillende alpacaboeren te ontmoeten. De alpaca's lopen vrij rond en worden één keer per jaar geschoren, waardoor alpacawol vanuit ethisch oogpunt een van de veiligste wolsoorten is.
Katoen wordt geïmporteerd uit India (12%). Er zijn natuurlijk geen dierlijke ethische kwesties met betrekking tot katoen, maar in een land dat berucht is om de slechte arbeidsomstandigheden, zijn we blij dat we erop kunnen vertrouwen dat alle fabrieken die betrokken zijn bij de katoen die we kopen aan goede normen voldoen.
MEDEWERKERS
Wij zijn dankbaar voor al onze goede medewerkers, zowel hier in Noorwegen als in het buitenland, die een grote verscheidenheid aan beroepen en etniciteiten vertegenwoordigen. Wij beschouwen het als een prioriteit om goed te zorgen voor relaties over de grenzen heen. Onze verkoopleider heeft Sri Lanka bezocht, waar we een breiteam van 110 vrouwen in dienst hebben. Deze vrouwen breien onze showmodellen en kunnen met dit werk hun gezin onderhouden. Wij zorgen altijd voor goede arbeidsomstandigheden, en in India doen wij alleen zaken met bedrijven die wij hebben bezocht en gecontroleerd.
DUURZAAMHEID
De sleutel tot ons begrip van duurzaamheid is hernieuwbaarheid. Wol en katoen zijn hernieuwbare hulpbronnen, maar we mogen niet vergeten dat het woord hulpbron in dit geval betrekking heeft op levende wezens die respect en zorg verdienen. De materialen zijn duurzaam, dat wil zeggen dat ze lang meegaan, en ze zijn biologisch afbreekbaar. Wol en katoen zijn als zodanig zeer duurzaam.
Wat een negatieve factor is, is alles wat nodig is om de dieren te houden. Industriële landbouw en voeding gaan gepaard met ontbossing en methaanuitstoot, terwijl een implicatie van de traditionele schapenhouderij het gebruik van pesticiden is. Het feit dat Noorse schapen, net als de alpaca's in Peru, gebruik maken van heuvelachtige terreinen en zo de natuur en het cultuurlandschap in stand houden, zijn positieve factoren.
De productiefasen waarbij de wol en het katoen worden verwerkt - alles wat moet gebeuren voordat de garenbundels klaar zijn voor het schap - zijn interne processen die wij 100% beheersen.
We volgen strikte EU-regels en -voorschriften als het gaat om kleurstoffen. Voor bepaalde garenkwaliteiten gebruiken we een methode die we Superwash noemen. De superwash-behandeling houdt in dat er hars aan de wolvezels wordt toegevoegd om krimpen te voorkomen. Eerst wordt de wol aan een chloreringsproces onderworpen om de schelpjes die de vezels bedekken af te breken, daarna wordt een zeer fijne hars toegevoegd, in de handel bekend als Hercosett. Dit proces zorgt ervoor dat de wol bij volgende wasbeurten niet gaat vervilten.
WATERGEBRUIK
Voor het verfproces zijn grote hoeveelheden water nodig. In Noorwegen is er geen tekort aan schoon water, maar het wassen en verven van het garen betekent dat het water vervuild is. Wij blijven ruim binnen de voorschriften van de gemeente, die vereist dat wij voortdurend de hoeveelheid gifstoffen in het geloosde water meten. Het water gaat door de zuiveringsinstallatie van de gemeente voordat het in de oceaan wordt geloosd.
De wol wordt gewassen bij een temperatuur van 55 graden Celsius, en wat vervuiling betreft is er geen hogere concentratie chloor dan het gemiddelde van een gewoon huishouden. Onze Superwash behandeling veroorzaakt geen microplastic, noch het wassen van het kledingstuk gemaakt van de garens die deze behandeling ondergaan.
Wij sturen maandelijks watermonsters naar het lab om de uitstoot van giftige stoffen uit onze fabriek bij te houden.
ENERGIE
De verwarming van onze gebouwen, de werking van onze machines, de verwarming van het water voor het wassen en verven zijn allemaal onderdelen van ons energieverbruik. Het grootste deel van onze energievoorziening is elektrisch, afkomstig van Lyse, waarvan de energiebron grotendeels op waterkracht werkt.
Voor het wassen en verven maken we gebruik van aardgas, maar we zijn bezig over te schakelen op elektrische energie.
HERGEBRUIK
Al het plastic en karton wordt gesorteerd en gerecycled, en we gebruiken gerecycled papier voor al onze garenbaandjes. Garenafval van de productie wordt geupcycled tot een ruw soort garen dat bijzonder geschikt is voor het breien van grove sokken.
SYNTHETISCHE VEZELS
Wij produceren hoofdzakelijk garen van natuurlijke vezels, maar er zijn gevallen waarin extra nylon nodig is voor extra duurzaamheid, voor een lange levensduur van het kledingstuk. Voorbeelden hiervan zijn sokkengaren Perfect, KlompeLompe Spøt, Tresko en Sisu. Deze laatste is ook geschikt voor kinderkleding die tegen een stootje moet kunnen.
SLOW FASHION
Wat is slow fashion? De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de slow food beweging, maar hoe begrijpen we dit in termen van mode?
De cyclus van lente, zomer, herfst en winter bepaalt de voortdurende opeenvolging van trends en nieuwtjes die voor elk seizoen worden gelanceerd. Het is spannend en inspirerend, maar ook een aanjager van consumptie - wat op zijn beurt vaak een kortere levensduur van de geproduceerde kledingstukken betekent.
Een onlosmakelijk onderdeel van de mode-industrie is het ongelukkige feit dat enorme hoeveelheden kleding worden geproduceerd en vervolgens worden weggegooid omdat de rekken moeten worden aangevuld met de nieuwste en de producten van het vorige seizoen niet worden verkocht. Volgens het SIFO-rapport "Consumption of clothes in Norway" wordt elk vijfde kledingstuk dat wordt gekocht nooit gebruikt.
Nu verkopen we ontwerpen en garen, en daarom dumpen we nooit collecties. Omdat we in Noorwegen produceren, zijn we dynamisch en hebben we altijd het voordeel dat we onze productie kunnen aanpassen aan de vraag, zodat onze voorraad aansluit bij de behoeften van onze klanten.
Een ander aspect van slow fashion is hoe het kledingstuk tot stand komt; onze klanten breien zelf, en daarmee ontstaat een natuurlijk begrip voor het proces, voor het materiaal en voor de geïnvesteerde tijd, waardoor wij de kledingstukken meer waarderen en er beter voor zorgen. Als we onze eigen kleding maken, worden we ons meer bewust van de mensen in de wereld die onze kleding maken, en daarmee ook van de enorme middelen die nodig zijn om de molen van de mode-industrie als het ware te laten draaien.
Vanuit dit perspectief maken we deel uit van de Slow Fashion en de Make Your Own Fashion beweging. Zo dragen we zo bij aan het minimaliseren van onnodige impulsieve aankopen van kleding die uiteindelijk niet gedragen wordt.
En - in de geest van body positivity - juichen wij alle mensen en alle lichaamstypes toe. Als je je eigen kledingstuk maakt, zorg je ervoor dat het je perfect past; het kledingstuk is gemaakt voor het lichaam, niet andersom.